Cliffhanger

Azaz függőben maradó cselekmény, a sorozatok legnagyobb fegyvere és a nézők két táborra szakítója. Az eredetét 1914-re vezethetjük vissza, amikor is egy folytatásos némafilm első részének végén a főszereplőt egy sziklán lógva láthatjuk (cliff - szikla, orom; hanger - függő, kapaszkodó), és kész, meg is született a szakszó.

Van aki szereti úgy befejezni az évadot, hogy két főszereplő bámul ostobán egy akna mélyére, és vannak akik szeretnék tudni, hogy mi a frász van az akna mélyén (és nem akarnak rá várni 4 hónapot.) A cliffhanger intézményét a a Dallas (Dzsokijúing, emlékszünk, igaz?) 2. szezonjában fejlesztették tökélyre, amikor is a szezonzáró epizódban a Larry Hagman által játszott karaktert valaki lelövi. Látjuk a pisztolyt, látjuk a földre rogyó férfit, és kész, ennyi volt. Folyt. köv 3-4 hónap múlva.

Mire jó ez? Nem kell hozzá egyetem: a néző így legalább egy epizódot biztosan megnéz a következő évadból is, és mivel a szezonpremierek általában nagyon ütős kis részek szoktak lenni, valószínűsíthető a nézősereg megtartása, esetleges növekedése is.