Network TV

A meghatározás szerint "a háztartások minimum 75%-ban hetente legalább 15 órányi adást sugárzó csatorna". Elsőként a CBS alakult meg 1927-ben, ezt követte az NBC, majd az ABC. Természetüknél fogva ezek a csatornák itthon a kertévék körébe tartoznának, míg az 1968-ban életre hívott PBS lenne a közszolgálati adó. A nyolcvanas évek végén (FOX) és a kilencvenes évek elején (SCI-FI Channel, Comedy Central, UPN, WB) további csatornák következteztek, melyek közül kettő, a UPN és a WB pont idén egyesítette erőit, és alakították meg a CW-t, ami biztos nagyon jó lesz mindenkinek.

Az amerikai piacot a network tévék uralják. Hiába tudnak a kábelcsatornák (F/X, Showtime, HBO) sokkal magasabb színvonalú és életszagúbb sorozatokat kihozni, a nézettségük meg sem közelíti a 4 nagy országos adó adatait. Lássuk, hogy melyik nagy mivel kábítja a jónépet hétköznapokon (kivonatosan):

CBS: CSI (mind), Túlélő, Kriminális Elmék, NCIS, Numb3rs, The Unit, The Amazing Race

NBC: The Apprentice, Vészhelyzet, Az Elnök Emberei (idén vége), Las Vegas, A Hivatal (amerikai verzió, nem a Duna TV-n is látható brit), Scrubs

ABC: Alias (idén vége), Boston Legal, Lost, Született Feleségek, Rejtélyek Városa, Grace Klinika

FOX: 24, American Idol, Dr. House, Narancsvidék, Prison Break, The Simpsons