Bruti, Fotelpatkányok Riport - szokvany.blog.hu

2008. 06. 02. szokvany.blog.hu Dr. Stein

Kedves Olvasó Bruti nevével a Fotelpatkányok kapcsán találkozhatott. A műsor élőben a debreceni Friss Rádióban, illetve letölthető fájlok képében (hangjában) érhető el. Most egy hevenyészett riportban kérdezem önmagáról, a Fotelpatkányokról (FP) és a sorozatokról.

Hello Bruti! Egy rövid bemutatkozást légy szíves ejts meg azok számára, akik kihagyták az első műsort. A Bruti nicknév valami brutálist  takar?

Hello! Bruti vagyok, sorozatalkoholista.

Debrecenben élek, a Frissrádió Fotelpatkányok c. műsorát vezetem másodmagammal.

A Bruti egy igen régi becenév és igen, Brutálist takar. Amorf testem lélekölő látványa miatt is kaphattam volna ezt a nevet, de persze igen jóképű srác volnék.. hahaha.. Na azt azért mégse. Debrecenben tízen évekig zenéltünk és a zenész körökből hoztam magammal ezt a nick-et. Az eredeti nevemet, már nekem is úgy kell megnézni az anyakönyvi kivonatban.

Hogyan kerültél a Comment:Com és Sixx vonzáskörzetébe? Vagy fordítva történt?

A Frissrádiónál évek óta készítünk egy Trisó című szórakoztató műsort 2 barátommal (Váradi Feri, Hadházi Laci) és nagy sorozatzombi lévén, tavaly eljátszadoztam egy rádióműsor gondolatával a C:C. és a Sorozatjunkie hatására. Mivel a Friss támogatta és közben megtudtam, hogy Sixx is debreceni, már ment is az e-mail, amire pozitív választ kaptam. A többi már haladt magától. Sixx, amúgy magában is simán elvihetné a műsort, mert mindenről másfél órát képes dumálni, én csak lelkes amatőr vagyok. Mondjuk úgy, hogy ő a műsor agya, én a szíve. A műsor eredetileg a Különvélemény címet viselte volna, de állítólag túl komolynak, politikai beállítottságúnak találtatott (biztos nem látták a filmet..), így öt perces agyalás után a FP-nál maradtunk.

A Fotelpatkányok humoros és szórakoztató, bár a három földi frekvenciát néző többség számára talán rétegműsornak számít.

Számotokra a digitális televíziózás eljövetele határtalan lehetőségeket nyit. Kis bővítéssel (műsorajánló, háttérinfók, HogyVolt?) rétegrádiót lehetne alapítani. Mértek hallgatottságot, illetve töltik a konzervadásokat rendesen?

Abszolút rétegműsor. De fertőző! Nagyon sokan hallgatják úgy a műsort, hogy fogalmuk sincs, miről beszélünk. Az ott elhangzott sorozatok feléről, még csak nem is hallott egy átlag rádióhallgató, de a visszajelzések szerint, valamiért érdekli őket a dolog. Arra vonatkozóan, hogy mennyi embert kötünk le, csak homályos méréseink vannak, de azt tudom, hogy online az FP a leghallgatottabb Friss műsor. Köszönhető ez persze, a C:C-nak és a Sorozatjunkie-nek. Mindketten nagy segítséget nyújtottak és nyújtanak a műsor elterjedésében. A konzerv is jól „fogy”, Sixx egyszer már majdnem lefagyasztotta vele az index szerverét. :D Mivel a Frissrádió sorsa most meglehetősen bizonytalan, természetesen keressük az alternatívákat. Hogy ez netrádió lesz e, vagy valahol helyet találunk a műsornak, az még a jövő titka. Egy biztos: kár lenne abbahagyni. Rajtunk nem fog múlni a dolog.

Mennyit és hogyan szoktál darálni (számos epizódot egymás után, ömlesztve megnézni). Plazma, CRT vagy LCD?

Mivel kb. két éve lettem sorozatfüggő, így elég rendesen daráltam, mert volt bőven lemaradásom. Gondolok itt 4-5 évadnyi Jack Bauer-re, BSG-ra, 4400-ra, de ott a Wire, a Dead Like Me, Roma, Rescue Me, The Shield, csak, hogy a legjobbakat említsem. Persze Sixx is adja a tippeket rendesen, szóval el vagyok látva cuccal. Ha már lefutott egy sorozat, vagy évad, természetesen darálok (mert ki bírj várni egy hetet, hogy Jack, akkor most pofán vágja a főgonoszt vagy nem), de a most futó sorozatokat is képes vagyok inkább gyűjtögetni, hogy ne legyen olyan fájdalmasan rövid az a 40-45 perc. Persze ezzel feladom a naprakész státuszt, de valamit valamiért. :) Egy alkalommal, - a 24, asszem harmadik évadát - képes voltam, szinte realtime-ban nézni, bár a végére igen kimerített az erőltetett menet. Reggel 7-kor kezdtem és közel reggel 7-re végeztem is vele. Ez darálásnak számít? ;) Ami a kijelzőket illeti egy régebbi CRT-t bámulok, gép előtt, fotelből (nem rég tört össze alattam :D), vagy kiteszem a képet tévére és döglés ágyba bele + cola + pisztácia. Nyárra van betervezve egy 22”-os TFT monitor, amúgy semmi extra.

Nem pályázol comment:com publikátori magasságokba? Elég lenne alkalmanként legépelni, amit egy-egy adásban társalogtok Sixx-el.

Biztos szeretném csinálni, de még komolyan nem gondolkoztam rajta. Krónikus időhiányban szenvedek, tehát fel kellene adnom valamit és erre még nem vagyok kész. Halvány érdeklődés már volt e téren, talán egyszer nekiállok és egy „hogy volt”-ot bevállalok. Persze ehhez az is kell, hogy jó legyen amit írok. És nem az a jó, amit én annak ítélek. :)

A 16-os FP eleve zenével indult és kimaradtak a „népies egyszerű arcok”. Trend, vagy pillanatnyi megingás?

Szerintem csak elcseszték a vágást, de legalább hallottunk egy jó kis Rolling feldolgozást. :)) Ezzel együtt nem ragaszkodunk mereven semmihez. Az élő adás amúgy, mindig remek alkalom a bakikra, de legalább nem steril. Lehetőség lenne felvenni előre és megvágni az adásokat, majd a kész anyagot leadni, de Sixx is és én is jobban szeretjük élőben. Azt már nem lehet visszaszívni. ;) Néhányszor így is kénytelenek voltunk előre felvenni, ha ütközött a programunk, a csütörtök délutánnal.

Ismerve a külföldi kereskedelmi televíziós csatornákat, milyennek ítéled meg a magyar felhozatalt? Kiemelkedően igénytelen, átlagos vagy jó? Ha lassan is, de a meghatározó kemény mag mintha kezdene kikopni a képernyőkről.

Szerintem nem lehet és nem is kell összehasonlítani egy magyar csatornát pl. egy ABC-vel. Kis ország, kis foci. Ettől függetlenül próbálkoznak a tévék, (színvonalas sorik, hírműsorok) de nyerni nem fognak. Az internet térhódításával, a film és videó letöltő oldalakkal nem lehet felvenni a versenyt. Megszűnt a tv monopol helyzete, mint filmlelőhely. Emlékszem régen simán lenyomták a torkunkon a Magnumot, meg a Knight Rider-t, mert nem volt alternatíva. Otthon, vagy tévéztél, vagy olvastál, (vagy ittál). Ennyi. Most bármit letölthetsz 20 perc alatt, kiírod dvd-re és nézi az egész család, aztán mindenki boldog, mint egy buldog.

Nemtévézőként, ha nem lenne comment:com, a „sorozat” fogalmát még mindig a brazil szappanoperákkal és a Dallassal azonosítanám. Korábban is voltak már-már mozifilm minőségű epizódokból álló (és ennyire drága) serialok, vagy ez inkább mostanában jött divatba? Konkrétan egy Lost versus Egyetlen Helyszínen Forgatott Olcsó Gagyi összehasonlításra gondolok.

Uh.. ez inkább Sixx asztala, de természetesen régen is voltak sertés sorozatok, pl. a Gyökerek, Szegény ember, gazdag, vagy az én egyik személyes kedvencem az orosz Tavasz 17 pillanata. Stirlitz a CTU-ba is simán beépült volna! Hinnéd, hogy a 12 részt 3 évig készítették a KGB támogatásával?!!

Persze gondolom nem ezekre a sorozatokra gondolsz. Az újkori minőséget az amerikai kábeltévéknek köszönhetjük (HBO, Showtime, stb.). Talán a Sopranos volt az első fecske, hozta magával és felbátorította a tehetséges írókat, rendezőket és ezzel együtt a producereket is. Én bízok benne, hogy folytatódik ez a trend, és nem kell Walkereket és Cobra911-eket bámulni, unalmas vasárnap délutánokon. :)

Köszönöm az interjút!

Tényleg nincs mit, és ebben a formában is üdvözlöm a Comment: cocsma olvasóit.