Egyre népszerűbb az új sorozatok letöltése - Délmagyar.hu

2008. 07. 24. delmagyar.hu Rohrer Hajnalka

Szeged - A filmsorozatok iránti rajongás új hulláma Magyarországot is elérte. Az új, fiatalabb közönséget megcélzó minőségi sorozatok hódítanak, amelyeket sokan inkább letöltenek, mintsem a tévében néznék.

A magyar internetfelhasználók, elsősorban a 18-49 éves korosztály érdeklődése az újhullámos amerikai filmsorozatok iránt 3-4 évvel ezelőtt kezdődött. Ezek nem szappanoperák, hanem igényes, főműsoridős sorozatok minőségi szereposztással, tehát megfelelnek az európai közönség igényeinek is, ezért a kereskedelmi televíziók is előszeretettel importálják őket. Ám Magyarországra csak több hónapos, akár éves késéssel jutnak el, így azok, akik ezt nem szeretnék kivárni, kénytelenek a letöltést választani.

– A magyarok körében legnépszerűbb sorozatok, mint például a Lost, a Hősök, a Szökés, vagy a Született feleségek a fiatalabb generációt érdeklik, és egy vagy több évadon átívelő, összefüggő cselekmény áll a középpontjukban – mondta el érdeklődésünkre a comment:com Sixx néven ismert szerzője. Hozzátette, ezek mellett azonban azok a sorozatok is kedveltek a magyar rajongók között, amelyek még nem jelentek meg itthon, de az Egyesült Államokban már sikeresek.

Sixx hat éve sorozatfüggő, évente átlagosan negyvenet követ nyomon. Elszántságát jól mutatja, hogy 18 óra alatt nézte végig egyhuzamban a 24 című sorozat egy évadát. 2006 novemberében hobbiból létrehozta a Hogyvolt blogot, amelyen a legtöbb hazánkban ismert széria epizódjainak zanzásított ismertetői olvashatók. A blogot 24-25 lelkes rajongó készíti, ingyen. Egy másik, sorozatfüggők által léthozott blog a Sorozatjunkie, amelyen a legfrissebb hírek olvashatók a témában és felületet biztosít az aktuális epizódok kitárgyalására.

Major Zsófia február óta tartozik a Hogyvolt írói közé, ő készíti a Kés/alatt-összefoglalókat. – Négy éve vagyok sorozatrajongó, most tizet nézek. Azért választom inkább a letöltést a tévé helyett, mert nem kell a magyar megjelenésre várni, az amerikai vetítés másnapján már láthatom, ráadásul eredeti nyelven. Emellett, ha később kapcsolódik be az ember, akár pár nap alatt bepótolhatja az egész évadot egyszerre, nem kell hétről hétre várni a következő epizódra. Az egyetemista lány szerint azonban annak is van romantikája, hogy csak egy hét múlva derül ki, milyen fordulatot vesz a történet, hiszen izgalmas a találgatás.

A lassú piac mellett a másik hátrány, hogy nálunk sokkal drágábban lehet hozzájutni egy sorozat DVD kiadásához, mint például az Egyesült Államokban: egy évadért akár 8-10 ezer forintot is elkérnek, így hazánkban ez is hozzájárul az egyre elterjedtebb letöltéshez, bár az igazi rajongók előbb-utóbb úgyis megveszik a kedvenc sorozatukat DVD-n.

A közvélekedéssel ellentétben a filmek, sorozatok magáncélra történő letöltése nem számít bűncselekménynek. A tartalmat másokkal megosztani, vagyis feltölteni viszont tilos.