Mr. Sixx reload - Kommersz koma

2008. 03. 29.  Dr. Stein

Hello, Sixx! Közismert, hogy Nigériában gyerekeskedtél. Elég rendhagyó kezdet. Lökj egy "Hogyvolt"-ot légy szíves. Már akkor is ilyen zűrös hely volt, Mr. Eko-féle figurákkal?

Üdv a comment.cocsma olvasóinak (tapsvihar)! Nos, nem olyan hely, ahová szívesen nászútra mennék. 4 év elég volt belőle, pedig az elején, gyerekként, még fel sem fogtam a legtöbb dolgot amit láttam.  Nem akarom ragozni, de Misztereko helyi manifesztációival minden nap találkoztam. Nem lenne szar hely  pedig, mert meleg van, ott az óceán, pálmafák, csak rendbe kéne tenni, de ahhoz a mi életünk nem lenne  elég. Egy dolog biztos: ha apám annak idején nem írja alá szerződést, akkor most nem én adok interjút,  ezért örökké hálás vagyok a szüleimnek.

Angolt tanítasz, írsz a commentre, vezeted Rozit és a Fotelpatkányokat, sorozatokat darálsz napszám. Mivel foglalkozol még?

Filmeket feliratozok egy amerikai cégnek, azaz nem házibarkács módszerekkel, hanem komoly DVD-kiadásokra. Imádom csinálni, mert kreatív meló, és el lehet vele pepecselni. A kedvencem persze a Kés/Alatt és a Deadwood volt, ez utóbbin elég sokat agyaltam, mert Milch iszonyú jókat ír. Debrecen sportversenyein (emberek, ez a város 6 év alatt 12 világ- és európa-bajnokságot rendezett!!!) általában én szoktam tolmácsolni, és a szervezőbizottságokban is helyt kapok – ezt a melót is nagyon élvezem.

Ami a szabadidőt illeti, járok meccsre és kocsmába, mint minden rendes magyar ember, ha nagyon elegem van a verkliből, akkor bekérezkedek a Tankcsapda buszba, és elmegyek Lukácsékkal roadolni/bulizni/sleppnek,  ez általában kikapcsol hétvégére. Ballonozok is (ez kurvára úgy hangzik, mintha lenne egy hőlégballonom, és én repülnék, pedig nem), imádom a sportot, és segítek az egyik debreceni pilótának, versenyszervezésben, meg a külföldi utakon csapatagként.

Az Index "hivatalos" médiablogja vagytok. Ez számos előnnyel jár. Teljesíteni kell bizonyos  látogatottságot, vagy elég, ha színesítitek a kulturális palettát?

Eh, erről majd SzabóZ mesél, ha mesél, annyi biztos, hogy van egy látogatottsági szint, amit hoznunk kell, de nem áll mögöttünk egy nagy ember kurva nagy baltával, hogy miafaszvanmár.  Az elején egy reklám, banner, vagy idegesítő pop-up szarság sem volt az oldalon, de mivel beindult a verkli, most már kaptunk ilyet is, mert a sales ügyes, és eladta a felületet. Előny, hát persze, hogy az, ki a fene olvasná az agymenéseimet, ha nem ide írnám? Egy-egy címlapos cikk, különösen akkor, ha provokatív, nagyon megdobja a látogatottságot, arra persze nem számíthatok, hogy a hogyvoltjaim kikerülnek, mert rétegműfaj. Az index kultrovatába tartozunk, így egy színvonalat hoznunk kell, de nem mindig sikerül, és ez néha idegesít.

Mi lesz a Friss Rádióval és a Fotelpatkányokkal? Szóba jöhet átnyergelni más, helyi médiumra, esetleg offline műsort készíteni?

Az első felére a válaszom az, hogy fogalmam sincs, és mivel nem vagyok a Friss alkalmazottja, istenbizony megmondanám, mert nem köt semmiféle titoktartási szarság. Kurvára idegesít az, ahogy az egyetlen olyan rádióval bánnak, amiben normális zenéket/műsorokat lehet hallgatni, néha adásban is szeretném elmondani a véleményemet, de visszafogom magam, mert ez nem az én dolgom, és kész. Helyi szinten nincs az az isten, hogy átnyergeljek, de lehetőség sem nagyon, mert 1) nem hívnak minket, 2) a kereskedelmi rádiókban ennyit pofázni nem lehet. A következő lépés az lesz, hogy a jobban sikerült műsorokat kiírjuk dvd-re, és szétszórjuk az ország összes rádiójának, aztán várunk. Ha szólnak, akkor jöhet a házibarkács műsorfelvétel, ha nem, akkor nem tom mi lesz, lehet valami podcast formájában megcsináljuk, és beintegrájuk a cc-be. Ez is egy lehetőség.

Milyen viszonyt ápolsz szakterületed forrásaival, a televíziós társaságokkal? Hogy viselik az  esetleges kritikát?

Érdekes kérdés. A Duna Tv és a Viasat részéről nagyon készséges kollégákkal vagyok kapcsolatban (Lukács Attila és Varró Balázs), bármi kérdezek, válaszolnak, és kaptam már exkluzív infókat is. A királyi tévével nem nagyon van kapcsolatom, mivel igazán nem az én profilomba vágó műsorokat készítenek, habár van egy-két érdekes arc ott is, akivel szívesen beszélgetnék. Ami a két nagy kertévét illeti, az RTL Klubtól sokáig nem tudtam semmiféle infót kiszedni, de most, hogy a korábban a TV2-nél dolgozó Rényi Ádám átment hozzájuk, már sokkal jobb a helyzet. Vele jó a cc kapcsolata. A legnagyobb akadály természetesen a távolság és a személyes kapcsolat hiánya, míg SzabóZt ismerik az indextől személyesen is, addig engem max. olvasnak, és így nem igazén lehet normális kapcsolatokat kiépíteni. Általában SzabóZ-t pumpálom infóért. A kritikát van aki jól viseli, van aki nem, ez változó. A Viasat és a Duna mindig reagál az írásokra, és ezért nagyon hálás vagyok, mert kell az input. A tévékettő és az ertéel úgy tesz, mint aki leszarja a cc-t, pedig tudom, hogy olvassák.

Az egész C:C társaságot ortodox zen-buddhista aura lengi körbe, mikor szabadkoztok egy-egy igazán tapló komment moderálását követően. Hogy viseled a személyeskedést? Lelkileg rendben vagytok?

Nagyon nyugodt emberek vagyunk, különösen Árpi meg én. Na jó, ez csak vicc.  Az elején totál kiakadtam, meg akartam válaszolni minden defaszvagytesixx meg kurvaanyádsixx kommentet, különösen a Megasztárról írt posztomra érkezett faszságok miatt voltam dühös, mert olybá tűnt, mintha a tisztelt olvasók nem is azt a cikket olvasták volta, amit én írtam. Aztán szépen lassan belenyugodtam, hogy van ez így, meg persze felfogom, hogy ami nekem nem jön be, az másnak igen, de a személyeskedést a mai napig nem értem. Ha valami nem tetszik, tessék megírni, és hozzátenni, hogy „mert” az, hogy „ez egy szar poszt, sixx” azért nem ér lófaszt sem, mert ebből én nem tanulok, csak felbassza az agyam. Írja le, hogy miért szar, és beszélgessünk. Nem tartom magam tévedhetetlennek, nem vagyok újságíró, én blogger vagyok és kész, ha nem felelek meg a szakma (újságírás) szabályainak, tessék szólni, és megpróbálok változtatni. De a kurvaanyázás nem változtat semmin. Ami a zsidózó/nácizó/buzizó/cigányozó gyökereket illeti, velük nem nagyon lehet mit kezdeni. Általában szólunk, hogy ezt most nem kéne, utána moderálunk csak, de volt olyan eset is, hogy azonnal kivágtam valakit a picsába, mert annyira paraszt volt. Meg kell nézni,  ahogy kikerül egy picit is politikai vetületű poszt, a hatodik kommentben már jön a bolsiliberáliskurvaanyád, és ettől néha teljesen kikészülök.

Néhány műhelytitokról lebbentsd le a fátylat. Van brigádvezetőtök, főszerkesztőtök, aki képviseli a gárdát, vagy teljesen önállóan töltitek meg a weboldalt? Be kell menni az Indexhez néha, vagy teljesen távmunka ez? Sőt, munkaviszony?

Nahátakkor. SzabóZ a cc főszerkesztője, ő szab irányt úgy nagyjából a dolgoknak. A posztok élesítését is ő végzi, ha nem ér éppen rá, mert a kultrovatot is ő  csinálja a zindexen, akkor meg én élesítek. Ez a mechanikus része a dolognak, próbáljuk a nagyobb érdeklődésre számító poszotokat a nap pörgősebb részére időzíteni, ezek persze leginkább a magyar tévés/média dolgok, de a Hősök hogyvolt is nagyon jó szokott pörögni. Én a többiek faszával nem verném a csalánt, így a saját munkamódszeremről tudok beszámolni: reggel 6 környékén átnézem a külföldi híreket, és szelektálok – a rövidebbek mennek a reggeli hírrovatba, az érdekesebbek/hosszabbak kapnak külön posztot. Délelőtt egyeztetek Zolival, hogy mim van aznapra, és eldönti, hogy mikor menjen ki, vagy tegyük-e el holnapra, stb. Ami a bejárkálást illeti, a távolság és a MÁV miatt nem jutok be a zindexbe olyan gyakran, mint szeretnék, pedig jó arcok melóznak arrafelé, és szívesen dumálok velük, jól érzem magam közöttük. Kötelező jelleggel nem kell feljárnom, és még azt sem mondták soha, hogy „te, sixx, most ne gyere már”, sőt. Lusta dög vagyok mellesleg, mert mehetnék gyakrabban is, de a vonatozás gondolatától kiráz a hideg, kocsim/jogsim nincs, a repülőjáratot pedig megszüntették Pest-Debrecen viszonylatban.

A brazil szappanoprákon, Walkeren, Cobra11-en már túllépett az ipar, vagy gyártanak még hasonló tömegsorozatokat? Nézed a magyar gyártású serialokat (Barátok közt, ilyesmi)?

Gyártanak hát. A szappanopera ipar kimeríthetetlen és feneketlen sötét kút, ezt inkább hagyjuk is, mert még megsértek valakit. A magyar vonalról csak annyit, hogy ezen a héten kötelező jelleggel kell magyar cuccokat nézni, mert a Fotelpatkányok csütörtökön a hazai gyártású sorozatokkal foglalkozik, így el kell merüljek a Szeress most és a Jóban rosszban mocsarában, kicsit izgulok is, mert még életemben nem láttam belőlük egy percet sem.

Nagy kihívás az információhiány miatt, de nem folytatnátok a retrózást? Már csak poénból is szívesen olvasnánk a Halál archívumáról, Derrick - Tatort – Schimanski trióról, hogy a legütősebbeket említsem.

Akarjuk folytatni, hogyne akarnánk, ez Kiricsi Zoli asztala, nagyon lelkesen és értőn áll a témához, így mi nem is nagyon szólunk bele, mert minek. Derrick nagy kedvencem volt nekem is, róla biztos lesz még szó a cc-n.

Ha mélyére ásunk az archívumnak, találhatunk néhány - TótaW-SzabóZ jegyezte - 2003-ra datált cikkel. Kísérleti adás volt? Hogyan indult a blog? Hogyan kerültetek az Indexhez?

A blog indulásáról nekem pontos infóm nem nagyon van, mert csak tavaly keveredtem ide, egészen pontosan Blumi és SzabóZ jóvoltából. Az egész úgy indult, hogy a sorozatjunkie-t olvasgatva kedvem támadt írni, és megkérdeztem winnie-t, hogy mit szólna hozzá. Mondta, hogy oké, én írtam, írtam, de valahogy nem jöttünk ki egymással az ottani stábbal (nem winnie-vel, vele a mai napig jó kapcsolatom van). Semmi gáz, leléptem, és írtam egy saját blogot, thankgodfortv címen, ami a freeblogon elég hamar olvasottá vált, és itt figyelt fel rám Blumi. A tévémaci című bloghus oldalra hívott el szerzőnek, én meg igent mondtam, és innen vett át a cc, amit a kezdetektól fogva az index médiablogjának szántak. Sajnálom, hogy Árpi már nem ír hozzánk, de megértem, hogy a w.blog.hu mellett nincs ideje.

Időnként felbukkan néhány új szerző a commenten, de általában el is tűnnek. Hamar beleunnak, vagy evolúció ritkítja soraikat?

A cc-re az index médiával foglalkozó szerzői írhatnak, így néha valóban feltűnik egy-egy új arc, de gondolom van más dolguk is, mint egész nap ide írsogálni.

Hogyan zajlik a C:C készítése és az aktuális téma megkeresése? Ne fogd vissza magad.

Bekapcsoljuk a tévék, kinyitjuk a napilapokat, és kész, már csak meg kell írni. Ez az ország annyi faszságot szolgáltat egy átlag hétfő reggel, hogy két blogot is meg lehetne tölteni velük. Amiben mindenképpen változnunk kellene, az a reggeli műsorok nyomon követése, mert akkor nem maradunk le az olyan, blogra illó eseményekről, mint suszterlóri zsidózása a mokkában, és társai, és ezekből minden napra akad legalább kettő, nem is beszélve a műsorvezetők dúlásáról. Ehhez pl. az kéne, hogy a munkahelyemen legyen tévé, de dolgozunk rajta.

Végül, jövőbe mutató terveid között szerepel mélyebb kapcsolat a médiamunkássággal, akár főállású hivatásként?

Nem hiszem. Nincs újságíró végzettségem, én ösztönösen írom, amit írok, soha nem tanultam a mesterséget. Tanítani szeretek, fordítani még jobban, így ezt a kettőt nemigen adom fel, de persze nagyon megszerettem a cc-t is, így eszem ágában sincs abbahagyni. Ahhoz nincs se kedvem, sem ambícióm, hogy a Következő Nagy Oknyomozó Újságíró legyek, tévében rühellek szerepelni, szóval maradok én itt Debrecenben, és blogolok tovább.